Czyż nie każdy z nas marzy o pięknych, zdrowych i bujnych włosach? Z całą pewnością tak, jednak niestety jest wiele czynników, które sprawiają, że nasze włosy stają się osłabione i zaczynają wypadać. Jednym z takich czynników jest niewłaściwie dobrana i skomponowana dieta, uboga w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego wzrostu włosów. Problem wypadania i osłabienia ogólnej kondycji włosów nasila się szczególnie w okresie jesienno- zimowym. Zadbane, gęste oraz lśniące włosy są wizytówką człowieka, a zwłaszcza Pań. Lubią układać włosy w rozmaite fryzury, bądź zwyczajnie rozpuścić je i czuć w nich delikatne podmuchy wiatru. Badania naukowe mówią o tym, że każdy z nas traci dziennie około 100 włosów i jest to zjawisko zupełnie normalne. W miejsce tych włosów wyrastają nowe. Jednak kiedy nasze włosy zaczynają wypadać garściami, są słabe i się kruszą, to znak, że zdecydowanie czegoś im brakuje i jak najszybciej powinniśmy my zmienić.
I. Wypadanie włosów co może być przyczyną?
Kondycja naszych włosów jest sygnałem co dzieje się w naszym organiźmie. Zdarzają się takie sytuacje, w których włosy niestety nadmiernie wypadają i nie ma na to żadnego wpływu, ani dieta, ani żadne kosmetyki nie są w stanie pomóc. Do takich rzeczy należą:
- predyspozycje genetyczne
- choroby autoimmunologiczne
- poród
- przejście przez chemioterapie czy radioterapie
- skomplikowane operacje, w których została zastosowana narkoza
Czasami mogą wypadać w wyniku zaburzeń hormonalnych czy metabolicznych oraz chorób skórnych. Wówczas najlepiej skonsultować się z odpowiednim specjalistą, który wybierze dla nas odpowiedni sposób leczenia. Ciągłe życie w biegu i stres także niekorzystnie wpływają na skórę naszej głowy i są często przyczyną wypadania naszych włosów i osłabienia ogólnej ich kondycji. Teraz w dobie Internetu, gdzie są dostępne różnego rodzaju suplementy diety, a także najróżniejsze kosmetyki, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma nasza dieta.
II. Znaczenie diety – a wypadanie włosów
Z czynników dietetycznych, które bardzo niekorzystnie wpływają na kondycję włosów jest dieta niskokaloryczna. Zazwyczaj stosują ją osoby, które pragną zrzucić zbędne kilogramy w krótkim czasie, bez uprzedniego kontaktu ze specjalistą, działają na własną rękę. Niestety niszczą w ten sposób nie tylko swoje zdrowie, ale także i w znaczący sposób wpływają na kondycję swojej skóry głowy. Żywienie ubogie w białko oraz kalorie, doprowadza do wielu zaburzeń w naszym organiźmie, w tym także do wypadania włosów. Jeszcze gorszą rzeczą niż dieta niskokaloryczna jest głodówka. Może się zdarzyć nawet tak, że włosy w końcu przestaną odrastać, albo proces odrostu będzie odbywał się w bardzo długim procesie. Aby wzmocnić włosy konieczne jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety, która jest bogata w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe niezbędne w procesie prawidłowego wzrostu włosów.
III. Jakie witaminy, minerały i tłuszcze są ważne?
Aby wzmocnić włosy konieczne jest wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości składników odżywczych. Przede wszystkim odpowiedniej ilości witamin z grupy B, takie jak witamina B2, B3, B5 i B8. Wpływają one bardzo korzystnie na prawidłowy stan skóry a także błon śluzowych, są także niezbędne w procesie wzrostu włosa. Bardzo pomocne będą także nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3. Zapewniają one przede wszystkim prawidłowe nawilżenie skóry głowy, przez co skóra głowy nie jest przesuszona. Włączenie do naszej codziennej diety produktów bogatych w selen, cynk czy żelazo także w pozytywny sposób wpłynie na stan naszych włosów. Selen w połączeniu z witaminą E opóźniają procesy starzenia się komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa w sposób korzystny na powstawanie głównego budulca włosów jakim jest keratyna. Kwasy omega- 3 podobnie, jak wcześniej wymienione już składniki są świetnymi przeciwutleniaczami, co w korzystny sposób wpływa na pozbywanie się rodników oraz ochronę przed nimi. Żelazo nie może go zabraknąć w diecie na zdrowe włosy, jego niedobór może powodować osłabienie, siwienie i wypadanie włosów.
IV. Jakie produkty jeść, by stan włosów się poprawił
Tak jak już wcześniej zostało wspomniane w naszej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B, cynk, miedź, żelazo oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Niezbędnym składnikiem są także aminokwasy siarkowe, które stanowią główny budulec włosów. Najważniejszym krokiem będzie uzupełnienie naszej diety o pełnowartościowe białko. Aminokwasy są odpowiedzialne przede wszystkim za budowę skóry głowy, ich niedobór może prowadzić do szybszego starzenia się włosów i w konsekwencji ich wypadania. Zatem warto w diecie jeść mięso i nabiał, które zawierają sporą ilość białka. Nie może zabraknąć także ryb morskich, to właśnie one zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3, białko, a także witaminy z grupy A, D, oraz B. Znajdziemy je w takich produktach jak oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona dyni, słonecznika. Zapewne każdy z nas słyszał także o awokado to także doskonałe źródło minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Warto pamiętać także o jedzeniu produktów, które są bogate w żelazo, jego niedobór może w znaczący sposób osłabić włosy. Żelazo jest niezbędnym składnikiem w produkcji keratyny, a także bierze udział w procesie regulacyjnym gruczołów łojowych w skórze głowy. Koniecznie włączcie do swojej diety takie produkty jak buraki, jagnięcina, morele, wątróbka, brokuły, kasza gryczana jak również jaglana.
Rośliny strączkowe zawierają z kolei niezbędny cynk, biotynę, żelazo, a także białko. Niedobór tych składników może objawiać się łamliwymi i kruchymi włosami. W konsekwencji będzie prowadziło to do ich wypadania. Warto zatem wprowadzić do diety orzechy, które stanowią doskonałe źródło kwasów Omega- 3. Z kolei szpinak czy brokuł to doskonałe i naturalne źródło witaminy C.
W jadłospisie nie powinno zabraknąć także produktów bogatych w witaminy z grupy A, E i selen. Witamina E przed wszystkim rozszerza naczynia krwionośne, które odżywiają włosy i chroni je przed uszkodzeniem. Witamina A z kolei odbudowuje komórki i keratynę, tak ważny składnik budulcowy włosów. Selen jest składnikiem zapobiegającym starzeniom się skóry.
Miedź, cynk i mangan to minerały, które będą nieocenione w naszej diecie. Mają ogromny wpływ na proces hamowania wypadania włosów. Zaczynając od miedzi, od której zależy prawidłowa struktura włosów, a jej niedobór powoduje zaburzenie i osłabienie poziomu innego ważnego minerału, a mianowicie żelaza. Cynk minerał biorący udział w metaboliźmie białek. Cynk możemy znaleźć między innymi w imbirze, ciecierzycy i orzechach. Z kolei wcześniej wspomnianą miedź w rybach, pestkach dyni, ziarnach słonecznika, migdałach, płatkach owsianych oraz roślinach strączkowych.
V. Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu
Niestety niektórym wciąż wydaje się, że jedząc przetworzone jedzenie, złej jakości i kompletnie bez żadnych wartości odżywczych będą miały piękne, lśniące i grube włosy. Otóż odpowiedź brzmi nie i jeszcze raz nie. Nawet stosując najlepsze kosmetyki z drogeryjnych półek, bądź profesjonalnych sklepów nie osiągniemy wymarzonych efektów, jeśli nasz tryb odżywiania nie ulegnie zmianie. Popularne powiedzenie „jesteś tym co jesz” ma tutaj bardzo dobre zastosowanie. Zmiana w żywieniu nikomu z nas nie przychodzi łatwo, ale naprawdę efekty, które wiadomo będą widoczne po dłuższym czasie stosowania, przerosną Wasze oczekiwania. Niestety, ale nie ma nic od razu, na wszystko trzeba sobie sumiennie i ciężko zapracować. Efekty diety, chociaż z pewnością z czasem stanie się to rutynowym sposobem Waszego żywienia w połączeniu z późniejszą pielęgnacją da gęste, lśniące i piękne włosy, których niejedna osoba będzie zazdrościła.
VI. Czego unikać w diecie
Oczywiście oprócz produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety, są i takie które należy ograniczyć, bądź wyeliminować całkowicie, chociaż jest to bardzo trudne. Do takich produktów można zaliczyć:
- picie kawy (wypijajmy jej mniej, 1 filiżanka dziennie będzie optymalną dawką), zdrowszym zamiennikiem będzie np. zielona herbata
- biały cukier zastępujmy zdrowszym słodzikiem np. ksylitolem, stewią czy erytrytolem
- starajmy się unikać białego pieczywa, zamiast tego wybierajmy pieczywo ciemne pełnoziarniste
- słodycze też należy ograniczyć, są ogólnie niezdrową przekąską, zamiast tego warto się przerzucić np. na owoce, które są równie słodkie i smaczne
- przetworzone jedzenie w puszkach np. ryby czy konserwy, zamiast tego warto kupić świeżą rybę, która będzie źródłem kwasów omega- 3
- staraj się jadać świeże warzywa i owoce, gdyż one zawierają najwięcej cennych witamin i minerałów, zamiast wybierać te suszone bądź w zalewach
Tylko dzięki wprowadzeniu odpowiedniej diety, aktywności fizycznej, a także dodatkowo dobranej pielęgnacji, nasze marzenia o gęstych, lśniących włosach staną się rzeczywistością. Zastosowanie takiej diety wpłynie pozytywnie nie tylko na kondycje naszych włosów, ale na ogólne samopoczucie i kondycje naszego organizmu. Zdrowie mamy jedno i warto je szanować.